Logo Zoeken
Logeion

Samen met vakgenoten aan de slag met een vraagstuk, dilemma of issue

1 oktober 2024De redactie

Ken je dat? Je loopt tegen een vraagstuk, dilemma of issue aan waar je in je werk iets mee moet. Je klapt je laptop open en gaat op zoek naar meer informatie en een oplossing, maar die vind je niet. “Dat is een onderwerp waar het communicatievak iets mee zou moeten doen”, denk je. En daar blijft het bij. Maar: dat hoeft dus niet. Want Logeion biedt je de mogelijkheid om samen met collega-vakgenoten hiermee aan de slag te gaan, namelijk in de vorm van een CommunicatieLab, ook wel CommLab genoemd.

jason-goodman-vbxyFxlgpjM-unsplash.jpg

In vijf stappen naar een CommLab

Stap 1: Een CommLab begint bij een vakinhoudelijk vraagstuk of onderwerp. Wat wil je met het CommLab onderzoeken of oplossen? Schrijf het op in een paar zinnen.

Stap 2: Neem contact op met het Logeion-bureau en leg je geformuleerde idee voor.

Stap 3: Een CommLab doe je niet alleen maar juist samen met communicatiecollega’s uit het vak. In totaal zijn vijf vakgenoten (inclusief jijzelf) nodig die met het onderwerp aan de slag willen. Het aanspreekpunt van het CommLab is lid van de vereniging, de anderen hoeven niet per se lid te zijn. De vakgenoten kun je in je eigen netwerk zoeken, maar misschien is het juist leuk om nieuwe contacten te leggen. Logeion helpt je graag door een oproep in haar netwerk te doen.

Stap 4: Samen met de groep verzamelde vakgenoten maak je een kort en bondig plan (één A4) met daarin: beschrijving van het vraagstuk, de aanpak, de manier waarop andere communicatieprofessionals worden betrokken, het beoogde resultaat, de planning en het benodigde budget. Lees meer over de zes spelregels van een CommLab.

Stap 5: Het bureau neemt het plan door en geeft indien nodig feedback. Vervolgens wordt het plan aan het Logeion-bestuur voorgelegd. Bij een ‘go’ gaan jullie maximaal zes maanden aan de slag met het CommLab.

De centrale gedachte van een CommLab is: het geeft professionele energie om met anderen de tanden te zetten in een vakinhoudelijk vraagstuk, dilemma of issue. Met het resultaat helpen we het vak, onszelf en de organisaties waarvoor we werken verder. Heb je een mooi onderwerp in gedachten en wil je hiermee samen aan de slag? Neem contact op met verenigingsmanager Yvonne van Vliet: yvanvliet@logeion.nl.