Logo Zoeken
Logeion

Lotte Willemsen nieuwe bijzonder hoogleraar Leerstoel Strategische Communicatie

6 september 2024De redactie

Dr. Lotte Willemsen start per 15 september 2024 als bijzonder hoogleraar op de Leerstoel Strategische Communicatie bij de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze Leerstoel wordt sinds 2008 mogelijk gemaakt door Logeion en de Partners en Vrienden van het Centrum Strategische Communicatie (CSC) van Logeion. Lotte Willemsen volgt hiermee Christian Burgers op, die de Logeion-leerstoel sinds maart 2019 heeft bekleed.

Lotte Willemsen_liggend 1340x894.jpg

Als bijzonder hoogleraar zal Lotte Willemsen een brugfunctie vervullen tussen de communicatiewetenschap en de beroepspraktijk. De Leerstoel Strategische Communicatie aan de UvA sluit aan bij het doel van Logeion om het communicatievak verder te professionaliseren. Voor de UvA vormt de leerstoel een waardevolle aanvulling op de bestaande onderwijs- en onderzoeksexpertise binnen het brede terrein van de communicatiewetenschap

Lotte kijkt uit naar deze nieuwe rol: "Logeion is een levendige community die gelooft dat je kennis kunt vermenigvuldigen door het te delen. Het delen van kennis tussen wetenschap en praktijk is van groot belang in een tijd waarin we geconfronteerd worden met uitdagende vraagstukken. Digitalisering met oog voor mens en moraal is daar één van. Deze kwestie raakt de samenleving, de organisaties die daar onderdeel van zijn, en de communicatieprofessionals die hierbij betrokken zijn. Ik kijk ernaar uit om met de leden van Logeion, de Partners van het CSC, en mijn collega’s binnen de programmagroep Corporate Communication van de UvA, samen te werken aan deze opgave.”

Jos Govaart, voorzitter Logeion, is blij met de nieuwe hoogleraar. "Het communicatievak kan veel profiteren van de wetenschappelijke kennis die al beschikbaar is en voortdurend wordt ontwikkeld. Vanuit Logeion willen we die kennis voor veel meer vakgenoten toegankelijk en aantrekkelijk maken. Dat vraagt om een invulling van de leerstoel door iemand die de tijdgeest goed aanvoelt en in staat is om te bruggen tussen wetenschap en praktijk. Ik ben ervan overtuigd dat Lotte beide competenties bezit en in staat is om de leerstoel een stap verder te brengen".

“We hebben het volste vertrouwen dat zij op innovatieve wijze de verbinding wetenschap-praktijk vorm gaat geven” volgens Meindert Jan Krijnsen, directeur van Logeion en lid van de draagvlakcommissie. “Haar visie op de rol van communicatieprofessional als verbinder sluit aan bij de visie van Logeion. Gelet op het belang van publiek-private samenwerking voor de samenleving zal haar achtergrond bij het SWOCC bijdragen het bedrijfsleven meer te betrekken.”

Over Lotte Willemsen
Lotte Willemsen is lector Communication in the Networked Society aan Hogeschool Rotterdam. Vanuit een communicatiewetenschappelijk perspectief onderzoekt zij hoe de samenleving, en de organisaties die hier onderdeel van zijn, meer menselijk kunnen zijn, ondanks en dankzij de inzet van technologie. Ze ontving diverse subsidies voor haar onderzoek, onder andere van NWO, Logeion en de Nederlandse AI coalitie, en heeft gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften waaronder Journal of Computer-Mediated Communication, New Media & Society en Journal of Interactive Marketing. Sinds haar promotie aan de Universiteit van Amsterdam (2013) zet zij zich in voor de verbinding tussen wetenschap en praktijk. Dat deed zijn in verschillende functies en rollen. Lotte Willemsen was naast lector, werkzaam als directeur van SWOCC, een stichting die zich richt op de samenwerking tussen praktijk en wetenschap voor commerciële communicatie. Daarnaast was ze hoofdredacteur van Tijdschrift voor Communicatiewetenschap en lid van de wetenschappelijke raad Mediawijsheid.

Over Logeion, Centrum Strategische Communicatie (CSC) en Leerstoel Strategische Communicatie
Logeion is hét kennisnetwerk voor communicatieprofessionals en telt meer dan 4.800 leden. Logeion biedt een inspirerend platform, netwerk en thuishaven voor communicatieprofessionals die werken aan hun professionele ontwikkeling. De organisatie focust op de ontwikkeling van de individuele professional en het communicatievak in het algemeen.

Het Centrum Strategische Communicatie van Logeion is een niet-fysiek platform dat de verbinding tussen communicatiewetenschap en -praktijk stimuleert. De verdieping en verrijking die de ontmoetingen tussen wetenschap en praktijk opleveren, geven richting aan de verdere positionering en professionalisering van het communicatievak.

Het hart van het CSC is de Leerstoel Strategische Communicatie. Deze wordt bekleed door een hoogleraar die zich inzet voor de ontwikkeling van het vakgebied strategische communicatie, onder andere door het begeleiden van promovendi, het geven van onderwijs en het leveren van bijdragen aan (boek)presentaties, adviesraden, congressen en andere bijeenkomsten. Deze leerstoel wordt sinds 2008 mogelijk gemaakt door Logeion en de Partners van het CSC.