Logo Zoeken
Boekrecensie

Boekrecensie: Storytelling en polarisatie

1 april 2025Guido Rijnja

We vertellen verhalen om meningen te delen, te begrijpen wat ons raakt en vooral om te onderzoeken. Die vertelbereidheid is niet los te zien van de vorming van identiteit: waar sta je voor en waar behoor je toe? Dat maakt dat we ontvankelijk zijn voor ‘wij/zij’-denken, en ondertussen al dan niet bewust zoeken naar houvast, taal zoeken om onszelf en anderen te verstaan. Aangrijpen, schrijven Hester Tammes en Arjen Barel in dit boekje, en vooral: aanmoedigen. 

Storytelling en Polarisatie recensie.png

Zodat mensen de link kunnen leggen tussen de eigen identiteit en die van anderen. Vrijwel altijd is er een collectieve basis. De schrijvers begeleiden workshops waarin systematisch herinneringen, gevoelens en gedachten worden benut om van eigen waarnemingen naar iets gemeenschappelijks door te pakken.

Sleutelbegrippen zijn ‘empathische uitwisseling’ en ‘emotionele resonantie’. Enkele lokale projectbeschrijvingen maken duidelijk hoe bij ongemak mensen vaak snakken naar onderling contact, maar niet de woorden of beelden kunnen vinden voor wat ergert of waar men juist naar verlangt. Een reeks oefeningen helpt deelnemers heerlijk op weg om zich te verplaatsen in anderen. De schrijvers verrijken met dit compacte boekje bestaande kennis over basispatronen bij storytelling (zoals de reis van de held die weerstand ontmoet en overwint, vaak met iemand die even meereist).

Dat komt ook doordat ze verder kijken dan de kracht van verhalen alleen. Bij overlast is ook handhaving van belang.

Aantal sterren: 4

Bestel hier het boek.

Deze recensie is gepubliceerd in C: hét communicatiemagazine van Nederland. Leden van Logeion ontvangen het vakblad gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis.

Lees meer over C