Boekrecensie: Sprekend leiderschap
Dit boek leest als een reisgids. Jan Sonneveld neemt je als lezer mee naar vele plekken ter wereld en vooral in Nederland waar regeringsleiders, bewindslieden, burgemeesters en andere leidinggevenden worstelden met speeches. Want wie een goede spreektekst wil maken worstelt. Met waarachtigheid bijvoorbeeld. Wat iets anders is dan aandacht voor waarheid, of iets wel of niet klopt. Wie werk maakt van waarachtigheid onderkent de betekenis die mensen aan informatie toekennen, hoe waardering kan ontstaan en hoe je woorden kunnen aanzetten tot denken en reflecteren.
Sonneveld maakt duidelijk dat het bij veel speeches aankomt op het meenemen van een publiek in afwegingen: rond schaarste en spanningen bijvoorbeeld. Hij laat op een aanstekelijke wijze zien hoe schrijver en spreker juist door hun samenspel zichzelf beter leren kennen. Met een mengeling van filosofische uitweidingen, anekdotische kijkjes in keukens en persoonlijke reflecties lanceert de auteur leidende principes bij het schrijven van speeches.
Met in de hoofdrol de mate waarin de spreker erin slaagt om een relatie aan te gaan, als warm en competent wordt gezien. Ervaren mensen in je publiek dat je hen echt ziet staan? Voordat ze jou willen snappen willen ze zien dat jij hen snapt. Naast tips over woorden die werken komt ook het contact met het (beoogde) publiek aan de orde: hoe sluit je aan op wat mensen raakt en beweegt? Behulpzaam zijn ook de ‘trage vragen’ die de speechschrijver helpen een 360-gradenscan te maken. Zoals: ‘Bij welke taal voelt mijn publiek zich thuis en waarom? En ikzelf?‘
Aantal sterren: 4
Lees het boek Sprekend leiderschap
Deze podcastrecensie is gepubliceerd in C: hét communicatiemagazine van Nederland. Leden van Logeion ontvangen het vakblad gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis.