Logo Zoeken
Boekrecensie

Boekrecensie: 'De eerste minuut'

5 augustus 2024Teunis van Hoffen

Heb je ooit de reactie gekregen, "Waarom vertel je me dit?" of "Wat is je punt?" tijdens een gesprek? Dan kan "De eerste minuut" precies het boekje zijn dat je nodig hebt. Het biedt vaste formats om je boodschap helder en beknopt over te brengen, geschikt voor allerlei werksituaties, van aanspreken tot presenteren. Lees de recensie om te ontdekken of dit boek jouw communicatievaardigheden naar een hoger niveau kan tillen.

DeEersteMinuut_950x635px.jpg

Reageren mensen wel eens op je met ‘Waarom vertel je me dit?’ of ‘Wat is je punt?’. Dan kan dit boekje wat voor je zijn. Het helpt je met vaste formats je boodschap kernachtig over te brengen. Bijvoorbeeld door je boodschap te voorzien van context, intentie en kernboodschap. Deze modellen zijn in allerlei werksituaties toepasbaar bijvoorbeeld als je iemand aanspreekt of als je een presentatie houdt. Het boek begint veelbelovend met een inleiding over het belang van een goede indruk in de eerste minuut. Daarna is de rest van het boek gevuld met modellen en technieken om samen te vatten en to the point te zijn.

Dit is helaas alleen een beetje droog en systematisch geschreven en mist sprekende voorbeelden en bijvoorbeeld humor en leuke illustraties.Tijdens het lezen bedacht ik dat de reden dat dit boek niet lekker leest misschien te maken heeft met dat het voor een Amerikaans publiek geschreven is. Als Nederlanders zijn we bijvoorbeeld al aardig gewend om to the point en direct te zijn. En we vinden het een beetje overdreven als iemand ons vertelt hoe we door gedisciplineerd trucjes uit te halen succesvol kunnen zijn. Al met al dus een redelijk boek, maar het mist net die finishing touch waardoor het een plezier wordt om te lezen.

Aantal sterren: 3

Lees meer over 'De eerste minuut'

Deze boekrecensie is gepubliceerd in de laatste C: hét communicatiemagazine van Nederland. Leden van Logeion ontvangen het vakblad gratis op de mat, maar ook wanneer je niet aangesloten bent bij de beroepsorganisatie kun jij je abonneren op dit full colour blad vol vakkennis.

Lees meer over C