Logo Zoeken
College Amsterdam

Communicatiecollege: Leiderschapscommunicatie

donderdag 30 januari 2025 van 15:00 uur tot 17:30 uur

Locatie

OBA - Forumzaal
Oosterdokskade 143
1011 DK Amsterdam

Deelnemers

Benieuwd wie er al aangemeld zijn?

Bekijk alle deelnemers
ALV 30.11.22.jpg

Voor het succesvol realiseren van de talloze veranderingen doen we vaak een stevig beroep op de managers en teamleiders in organisaties. We maken slidepacks en toolkits, die hen moeten helpen Het Verhaal (beter) te vertellen. Maar is dat wel zo effectief als je weet hoe hun wereld eruit ziet én hoe communicatie écht werkt? Zitten ze dan wel te wachten op al dat fraais? Wat kan jouw rol zijn in het versterken van hun ‘communicatiekracht’? Ontdek het tijdens het CommunicatieCollege over leiderschapscommunicatie met Erik Reijnders.

De verwachtingen van teamleiders zijn hooggespannen: het beleid uitleggen, de kernwaarden vertalen, een update over de reorganisatie. Dat moeten ze ‘gewoon kunnen.’ Hun werk bestaat immers voor het overgrote deel uit communiceren. De praktijk laat helaas vaak een ander beeld zien. Een regelmatig gesprek met het team over veranderingen die er écht toe doen, blijkt telkens weer geen gemakkelijke opgave voor teamleiders. Tijd (gebrek) is de grote vijand én het excuus.

Het vormgeven van een échte dialoog over de verandering wordt ook nogal eens angstvallig ontweken, of ontaardt in ineffectieve gesprekken. Of leiders sturen de slidepacks simpelweg even via de mail door aan hun teamleden.

Ja, er blijkt nogal wat pijn in de lijn…

Communicatieprofessionals kunnen én horen een hoofdrol te spelen in het verbeteren van de leiderschapscommunicatie.

Door ‘dieper’ de organisatie in te duiken en met name de middenmanagers bewust(er) te maken van hun communicatieve rol, ze toe te rusten én te ondersteunen: door van de lijn een punt te maken. Juist die teamleider speelt namelijk een cruciale rol in het duiden wat er nu eigenlijk precies aan de hand is en wat dat betekent voor het team. Van haar of hem verwachten medewerkers immers de duidelijkheid die er nog niet is…. Wat kun je dan als communicatieprofessional concreet doen? Hoe start je?

Erik Reijnders kijkt in dit CommunicatieCollege naar het 'gecommuniceer' in organisaties door de bril van het sociaal-constructivisme. Dit is een stroming die stelt dat mensen in interactie met elkaar betekenis geven aan de wereld om hen heen. Dat leidt tot een gezamenlijk beeld van de werkelijkheid waarvan zij al pratend ook steeds meer overtuigd raken (“zo zit het echt!”) én waarnaar zij vervolgens ook handelen. We verkennen welke rol de communicatieprofessional heeft in dit soort processen.

Gratis voor alle deelnemers: 

Boek Reijnders

'Maak van de lijn een punt' van Erik Reijnders. Alle deelnemers ontvangen dit boek na afloop van het college. Plús ook zijn handleiding 'In gesprek over leiderschapscommunicatie'.

Programma:
14:30 - 15:00     Inloop met koffie en thee
15:00 - 16:15     CommunicatieCollege met Erik Reijnders
16:15 - 17:00     Discussie onder leiding van Fatiha Laoukili
17:00 - 17:30     Napraten met drankje & hapje

Over de sprekers

Foto Erik Reijnders vierkant.jpeg

Erik Reijnders

Erik Reijnders is expert op het gebied van leiderschapscommunicatie. Met een achtergrond in organisatiesociologie en communicatie is hij al meer dan 30 jaar werkzaam in communicatie en organisatieverandering. Hij schreef diverse boeken over interne communicatie en leiderschapscommunicatie en ook in artikelen en blogs deelt hij ruimhartig zijn nieuwe inzichten. Hij verzorgt leertrajecten (trainingen, masterclasses) waarin hij (team)leiders en communicatiespecialisten hierbij ondersteunt. Sinds 2001 is hij zelfstandig gevestigd (www.samenveranderen.nl).
foto fatiha laoukili.jpg

Fatiha Laouikili

Fatiha Laouikili is zelfstandig strategisch communicatieadviseur bij Embrace Communicatie. Zij is een natuurlijke verbinder met passie voor vraagstukken op het gebied van leiderschapscommunicatie. Haar specialisme: interne- en verandercommunicatie. Ze heeft ruime ervaring binnen de zorg & welzijn sector, (semi) overheid en het bedrijfsleven. Momenteel werkt ze als strategisch communicatieadviseur a.i. bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

OBA - Forumzaal

Oosterdokskade 143
1011 DK AMSTERDAM
Bekijk op Google Maps

OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) is gevestigd aan de Oosterdokskade in Amsterdam en is goed bereikbaar mer het OV, het ligt op een steenworp afstand van het Centraal Station Amsterdam.

De Forumzaal bevindt zich op de zesde verdieping, daar is ook de inloop met koffie.

Kom je met de auto, volgt dan de borden naar de Oosterdokskade. Je kunt onder andere parkeren in de Oosterdok-parking. Deze parkeergarage ligt naast het Centraal Station en is bereikbaar vanaf de A10. Vanaf de garage is het slechts enkele minuten lopen naar de OBA.

Route naar OBA Oosterdok

Prijzen

Niet-Leden (inclusief boek)
€ 190,00

Kostenoverzicht:
Leden: € 99,50
Young Logeion (leden tot 30 jaar): € 49,75
Niet-leden: € 190,00

Prijzen zijn exclusief btw. Inclusief het boek 'Maak van de lijn een punt' en de handleiding 'In gesprek over leiderschapscommunicatie'. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 15 januari 2025. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de ledenprijs voor deze bijeenkomst.