Logo Zoeken
Gratis voor leden Amsterdam

Afscheidssymposium prof. dr. Christian Burgers - Logeion-leerstoel Strategische Communicatie

donderdag 17 oktober 2024 van 14:45 uur tot 18:00 uur

Locatie

OBA - Forumzaal
Oosterdokskade 143
1011 DK Amsterdam
Christian Burgers vermelding foto UvA.jpg

Op donderdag 17 oktober 2024 neemt prof. dr. Christian Burgers tijdens een speciale middag afscheid als bijzonder hoogleraar op de Logeion-leerstoel Strategische Communicatie. 

In de periode 2019-2024 bekleedde prof. dr. Christian Burgers de Logeion-leerstoel Strategische Communicatie van de Afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tijdens dit afscheidssymposium blikt hij terug op deze vijf bijzondere jaren.

Daarnaast zijn er deze middag bijdragen van Celia Noordegraaf - als Logeion-bestuurslid vanaf het begin betrokken is bij het Centrum Strategische Communicatie en de Leerstoel en van dr. Lotte Willemsen - de nieuwe hoogleraar op de Logeion-leerstoel.

Afsluitend ontmoeten we elkaar tijdens de borrel.

Programma
14.45 - 15.15 uur: Inloop met koffie en thee
15.15 - 17.00 uur: Drieluik lezingen
17.00 - 18.00 uur: Napraten met een drankje en hapje

Toelichting lezingen
Vijf bijzondere jaren - prof. dr. Christian Burgers
In zijn afscheidslezing kijkt Christian Burgers terug op zijn tijd als hoogleraar Strategische Communicatie op de Logeion-leerstoel (2019-2024) en vooruit naar zijn rol binnen het nieuwe initiatief van de Afdeling Communicatiewetenschap van de UvA over het tegengaan van mis- en desinformatie in de digitale samenleving. Hij bespreekt verschillende uitdagingen binnen het thema mis- en desinformatie, hoe die van belang zijn voor communicatieprofessionals en hij deelt de nieuwste wetenschappelijke inzichten op dit gebied.

Een leven lang leren - Celia Noordegraaf
Celia Noordegraaf was onder meer voorzitter van de themagroep Corporate Communicatie en bestuurslid van Logeion en zette zich op die manier in voor de professionalisering van het (strategische) communicatievakgebied. Zij is vanaf het begin betrokken bij het Centrum Strategische Communicatie en de Leerstoel. Zij reflecteert op het belang van Logeion voor haar eigen professionele ontwikkeling als directeur Communicatie & Marketing bij onder meer Vrije Universiteit Amsterdam, Jeroen Bosch Ziekenhuis, MVO-Nederland, Roche Nederland, en op dit moment UMC Groningen.

Bouwen aan betekenis - dr. Lotte Willemsen
Het vakgebied Strategische Communicatie bevindt zich in transitie. Technologische ontwikkelingen versterken de oproep aan meer verbinding en minder verdeeldheid. Tegelijkertijd dwingen maatschappelijke onderstromen tot een grotere focus op waarden boven winst. In deze veranderende context groeit de behoefte aan organisaties met oog voor mens en moraal. In haar lezing reflecteert Lotte Willemsen op eerdere transities om de oorsprong van deze behoefte te duiden, maar richt ze vooral haar blik op de toekomst. Wat betekenen deze veranderingen voor de rol van strategische communicatie? Ze verbindt onderzoeken uit de communicatiewetenschap met de opgaven voor de communicatiepraktijk, met als boodschap: Laat menselijkheid leidend zijn! Niet alleen als professionele plicht, maar als privilege om te bouwen aan een betekenisvolle toekomst – voor jezelf, voor het vak, en voor de samenleving als geheel.

(foto Christian Burgers: UvA, foto Lotte Willemsen: German Villafane)

Over de sprekers

Celia Noordegraaf_vierkant.jpg

Celia Noordegraaf

Celia Noordegraaf was als bestuurslid van Logeion verantwoordelijk voor de portefeuille Wetenschap en Professionalisering. In het dagelijks leven is zij interim communicatiemanager en momenteel werkzaam voor UMC Groningen. Vanuit het Centrum voor Strategische Communicatie en samen met Logeion-hoogleraar Christian Burgers jaagde zij de verbinding tussen wetenschap en praktijk aan en modereerde hiervoor veel bijeenkomsten.
Christian-Burgers.png

Christian Burgers

Christian Burgers is hoogleraar Communication and Organisations bij de Afdeling Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2019 en 2024 was hij bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie (Logeion-leerstoel) aan dezelfde universiteit. Zijn onderzoek richt zich onder meer op overtuiging en betekenisgeving van maatschappelijke issues via communicatie en taal en op het tegengaan van mis- en desinformatie. Hij heeft verschillende onderzoeksbeurzen verworven, waaronder een Veni-beurs en een Vidi-beurs van NWO.
Lotte Willemsen.jpg

Lotte Willemsen

Lotte Willemsen is sinds september 2024 bijzonder hoogleraar op de Leerstoel Strategische Communicatie bij de afdeling Communicatiewetenschap van de Universiteit van Amsterdam (Logeion-leerstoel). Als lector Communication in the Networked Society aan Hogeschool Rotterdam onderzoekt zij vanuit een communicatiewetenschappelijk perspectief hoe de samenleving, en de organisaties die hier onderdeel van zijn, meer menselijk kunnen zijn, ondanks en dankzij de inzet van technologie. Ze ontving diverse subsidies voor haar onderzoek, onder andere van NWO, Logeion en de Nederlandse AI coalitie. Lotte Willemsen was tevens directeur van SWOCC, een stichting die zich richt op de samenwerking tussen praktijk en wetenschap voor commerciële communicatie.

OBA - Forumzaal

Oosterdokskade 143
1011 DK AMSTERDAM
Bekijk op Google Maps

OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) is gevestigd aan de Oosterdokskade in Amsterdam en is goed bereikbaar mer het OV, het ligt op een steenworp afstand van het Centraal Station Amsterdam.

De Forumzaal bevindt zich op de zesde verdieping, daar is ook de inloop met koffie.

Kom je met de auto, volgt dan de borden naar de Oosterdokskade. Je kunt onder andere parkeren in de Oosterdok-parking. Deze parkeergarage ligt naast het Centraal Station en is bereikbaar vanaf de A10. Vanaf de garage is het slechts enkele minuten lopen naar de OBA.

Route naar OBA Oosterdok

Prijzen

Niet-Leden
€ 25,00


Kostenoverzicht
:
Leden: Gratis
Young Logeion (leden tot 30 jaar): Gratis
Niet-leden: € 25,00

Prijzen zijn exclusief btw. Kosteloos annuleren is mogelijk tot en met 2 oktober 2024. 

Ben je nog geen lid? Meld je dan nu aan en profiteer meteen van de gratis toegang voor leden voor deze bijeenkomst.