Tweedaagse Studiereis naar Brussel
woensdag 12 oktober 2016 donderdag 13 oktober 2016 vrijdag 14 oktober 2016Locatie
Europees ParlementWiertzstraat 60
1047 Brussel
Hoe oefenen steden invloed uit op Europees beleid? En hoe werken Europese instituties? Ontdek het tijdens deze tweedaagse studiereis met als thema Urban Agenda. Voor Europees beleid geldt dat Europese burgers, organisaties, bedrijven en overheden invloed kunnen uitoefenen op besluitvormingsprocessen. Maar hoe worden steden betrokken bij deze processen? Veel sociaal-economische problemen in Europa doen zich met name voor in en rond steden. Steden betrekken bij het ontwerp en uitvoering van Europees beleid (en ook andersom: Europees beleid beter te laten aansluiten bij de stedelijke realiteit) staat hoog op de agenda. Een prachtig onderwerp om over in gesprek te gaan met leden van het Europees Parlement, ambtenaren van de Europese Commissie en andere Europese instituten.
Voorwaarden
- Deelnemers: ervaren vakgenoten met enige kennis of professionele ervaring met public affairs of geïnteresseerd in stedelijke dimensies van het Europees Beleid;
- Lidmaatschap van Logeion (organisator) of BvPA (initiatiefondersteuner) is een vereiste;
- Er zijn maximaal 20 plekken beschikbaar. Toekenning van deelname gebeurt op basis van volgorde van inschrijving;
- Spreektaal: Engels en Nederlands;
Samen met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag organiseert de Logeion-vakgroep Public Affairs voor de derde keer de tweedaagse studiereis naar Brussel, inclusief bezoek aan het Europees Parlement. Met dit jaar als hoofdthema: Urban Agenda. Tijdens het intensieve programma wordt ingegaan op de werking van het besluitvormingsproces, de verschillende instellingen en de wijze waarop je invloed kan uitoefenen op beleid.
De Urban Agenda voor de EU is een nieuwe werkmethode die steden, lidstaten, Europese instituten en andere stakeholders beter wil laten samenwerken voor een duurzaam, sociaal inclusief, innovatief en economisch sterk Europa met als doel: Europese wetgeving die beter is afgestemd op steden; betere toegang en gebruik van Europese fondsen en een beter uitwisseling van kennis en goede voorbeelden. De lidstaten spraken in mei 2016 hun steun uit voor dit project in het pact van Amsterdam. Onder leiding van het Nederlandse voorzitterschap werden meteen de eerste samenwerkingsverbanden gelanceerd. Maar hoe word je als stedelijk gebied betrokken bij Europese besluiten? Tijdens deze studiereis gaan we hier gezamenlijk flink mee aan de slag. Meer over Urban Agenda kun je lezen op http://ec.europa.eu/regional_policy/en/policy/themes/urban-development/agenda/.
Ontmoetingen met leden van het Europees Parlement, ambtenaren van de Europese Commissie en andere Europese instituten die zich op dit thema vastleggen én het gesprek daarover met vakgenoten zorgen voor inzicht in deze boeiende praktijk.
Extra informatie: woensdagavond 12 oktober voorafgaand aan de bijeenkomst
De woensdagavond voorafgaand aan de tweedaagse vindt een kennismaking, gesprek en diner plaats in Den Haag met de deelnemers. Hiervoor zijn verschillende gasten uitgenodigd. Een hotelovernachting in Den Haag (niet bij de prijs inbegrepen) is aan te raden in combinatie met het vroege vertrek de volgende ochtend (07:15 uur). Wij regelen graag een hotel. Geef bij het inschrijfformulier onder opmerkingen aan dat je gebruik wilt maken van een hotelovernachting in Den Haag, dan zorgen wij voor de reservering (ca. € 90,00, niet bij de prijs inbegrepen). Dit kan ter plekke in het hotel betaald worden.
Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland
De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland is gevestigd aan de Hofvijver, vlakbij het Binnenhof in Den Haag. Al meer dan 40 jaar vormt zij een directe link tussen Nederland en de Europese Commissie. Een team van 20 medewerkers wil Nederlandse burgers, organisaties en media beter informeren over Europese zaken d.m.v. een uitgebreide perswerking en publiekscommunicatie. Daarnaast vervult de Vertegenwoordiging ook een diplomatieke en politieke functie en volgt zij nauwgezet de politieke en economische ontwikkelingen in Nederland. Op deze manier wil de Europese Commissie het wederzijdse begrip en de communicatie tussen de lidstaten en de Commissie versterken.
Deze studiereis wordt georganiseerd door Logeion in nauwe samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. Dit jaar zal deze studiereis van Logeion ook openstaan voor leden van collega-beroepsorganisatie BvPA.
Europees Parlement
1047 BRUSSEL Bekijk op Google Maps
Europees Parlement
Wiertzstraat 60 / Rue Wiertz 60
Willy Brandtgebouw
Parlamentarium - Bezoekerscentrum van het Europees Parlement
1047, Brussel
België
Prijzen
Kosten:
Kosten Logeion-leden en BvPA-leden (inclusief avondbijeenkomst 12 oktober): € 147,50 (excl. btw) inclusief diner in Den Haag + hotel, treinreis en maaltijden in Brussel, excl. hotel in Den Haag.
De in rekening gebrachte bedragen hebben betrekking op de diners, waarvoor verschillende gastsprekers worden uitgenodigd. Na 28 september 2016 (twee weken voor vertrek) is het niet meer mogelijk om kosteloos te annuleren. De overnachting in Den Haag van 12 op 13 oktober is voor eigen rekening.
Deze studiereis wordt georganiseerd door Logeion in nauwe samenwerking met de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland. Dit jaar zal deze studiereis van Logeion ook openstaan voor leden van collega-beroepsorganisatie BvPA.